zondag 13 maart 2016

Waterslide Decal handleiding


Handleiding:


In dit blog ga ik jullie uitleggen hoe je zelf aan de slag kunt met het waterslide decal papier.
Als voorbeeld heb ik voor de inktjet printer gekozen aangezien de meeste mensen deze thuis hebben staan en voor de transparante versie van de Decal. Persoonlijk mijn favoriet omdat je hiervan het minste tot bijna niet de randen ziet van de folie wanneer het gemonteerd en af is.
De witte decal (witte ondergrond) die kan je goed gebruiken op gekleurde artikelen maar zou ik niet gebruiken op witte artikelen aangezien de decal kleur zelf wat vaal wit is (creme achtig) en niet zo wit als bijvoorbeeld kaarsen. Dat kleurverschil is hinderlijk en niet mooi.

Benodigdheden:

Waterslide decal papier (transparante inktjetprinter versie bij dit voorbeeld)
Inktjet kleurenprinter
Spuitbus blanke lak
Theedoek om te voorkomen dat de kaars gaat rollen tijdens het aanbrengen
Kaars of ander artikel
Keukenrol
Schaar
Ondiep bord met water

Print de gekozen foto of plaatje uit op 1 A4 vel decal. De glimmende kant is de printzijde en de papieren kant is de drager en de achterzijde.
Bij de inktjet printers moet je de Decal nog behandelen met blanke lak om het uitlopen van de inkt te voorkomen. Je spuit 4x een goede laag blanke lak over de waterslide decal heen en laat dit even goed drogen tot het niet meer plakt.


Wanneer de decal met blanke lak laag droog is kan het verwerkt worden.
Met een schaar knip je wat ruim om het patroon heen. Bij dit voorbeeld is het transparante decal dus die rand ga je bijna niet tot niet meer zien na montage en uitharding.Je legt de decal in het water en zorgt ervoor dat de randen niet teveel omkrullen.Na ongeveer 30 tot 60 seconden komt de decal los van de papieren drager. Je voelt dit goed door even met de vingertop over een hoekje te wrijven. Zie foto hiernaast.Wanneer de decal loskomt van de drager is het tijd om deze voorzichtig te gaan monteren op het artikel. Bij grotere teksten en plaatjes hou ik persoonlijk zelf als prettigste werkwijze de onderstaande handelingen aan.

Je haalt de decal van de drager door deze tussen wijsvinger en duim te klemmen.

Rustig til je de decal op en de drager blijft achter in het water

Voorzichtig leg je de decal op het artikel (theedoek eronder zodat het artikel niet wegrolt)


 Door het water blijft de decal recht en kan je deze netjes op het artikel leggen en volg je de decal en met een vloeiende beweging leg je het op zijn plek.

Als het op zijn plek ligt dan komt het lastigste... GEDULD.

Je dept met een keukenrol de druppels weg die eronderuit komen en om de tekst heenzitten.
 De decal print raak je dus NIET aan en je wacht een tijdje tot alle grote druppels weggehaald zijn met de keukenrol. Zorg voor een superdroog stukje keukenrol. Als het keukenrolvelletje te vochtig is als je dept dan kan het patroon verschuiven of de inkt weg gaan. Met elke keer dat je dept haal je namelijk ook een stukje blanke lak spray weg dus wacht geduldig tot het zover is dat je kan gaan wrijven.


 Na een paar minuten (wisselt per artikel een kopje is rond de 5 min en een kaars nog iets langer zelfs en bij hout is het water heel snel opgenomen) ga je het patroon bewerken. Rustig wrijf je van binnen naar de buitenkant toe en als je dit met beleid en goed doet zie je dat alle "rimpels"en oneffenheden in de decal weggewerkt worden en deze strak en glad tegen het artikel komt te liggen.
Wanneer alles naar tevredenheid zit (stop op tijd met wrijven anders gaat het fout) dan kan je het of afbakken zodat het sneller droog is, of je zet het weg en na een uurtje of 12 is het gereed voor gebruik en kan je het vasthouden.

LET OP: het is niet geschikt voor de vaatwasser. Ook in water weken komt de print bij los. Je moet het nog nabehandelen mocht je dit vaatwassergeschikt willen krijgen.

Kleine printjes kan je op een andere manier monteren.

Deze week je ook in het water maar neem je met de papieren drager ermee uit. Dan schuif je de decal zo op het artikel door de drager eronderuit te wrijven.

Bij grote delen gaat dit helaas niet want dan schuift de decal onder elkaar door en krijg je het niet succesvol en zonder vouwen op zijn plek.
Mooie actie foto's van de workshop in Utrecht die ik op zondag 6 maart 2016 heb gegeven.


Heel veel succes allemaal met het ontwerpen, creeƫren en uitvoeren van jullie ideeen.

Natuurlijk zijn de decal A4 vellen via Kelkodesign te koop of u kunt uw persoonlijke kaars of ander artikel bestellen bij mij.

Voor meer info nodig ik u uit op www.kelkodesign.nl


Dank je wel en tot mijn volgende blog